POLAGANJE PARKETA
 
Gotovi parket lahko položite na skoraj vsako podlago. Ko obnavljamo stanovanje, imamo dostikrat že lesena tla, na katera želimo položiti nov parket. Če so stara tla še ravna, zadostuje, če enostavno ponovno privijete ali pribijete škripajoče deske. Nato nanesite izolacijo proti prenašanju zvoka in že lahko položite nov parket (A).
 
Tudi PVC obloge ali kratkodlake preprogaste talne obloge so primerne podlage. Če imate razlike v nivoju, lahko novo podlago za parket ustvarite z ivernimi ploščami.
 
Pri prostorih, ki niso podkleteni, položite na estrih najprej 0,5 mm debelo PE folijo, nato izolacijo proti prenašanju zvoka in na koncu parket. Izbokline v estrihu odbrusite, vdolbine pa s pomočjo lopatice izravnajte s tekočo izravnalno maso.
 
POLAGANJE GUME
 
Guma je homogena talna obloga iz naravnega in umetnega kavčuka z dodanimi minerali in naravnimi pigmenti.
 
Odlikuje se po svoji prožnosti, dobri zvočni izolativnosti in dolgi življenjski dobi. Hoja po gumenih talnih oblogah je udobna. Idealna je za prostore, kjer se zahteva maksimalna stopnja čistoče, saj je možna izvedba z varjenjem stikov med posameznimi rolami. Ker ne drsi in ne prevaja elektrike, je primerna za polaganje v zdravstvene ustanove, šole, kuhinje ter najrazličnejše poslovne prostore. V posebnih dizajnih je namenjena tudi za polaganje v operacijske dvorane. Polaganje se izvede hitro, čiščenje in vzdrževanje gumene talne obloge pa je enostavno.
 
POLAGANJE TEKSTILA
 
Pri tem je treba upoštevati, da stene prostora pogosto niso povsem pravokotne. Zato ploščice vedno polagajte tako, da bo vzorec potekal naravnost, če ga gledate od glavnih vrat. Za orientacijo služi vrvica, ki jo napnete med dve nasprotni steni. Druga možnost je uporaba gradbenega laserja, ki vam bo pomagal narediti natančen raster za polaganje.
 
Najprej nalepite po tri ploščice ob vrvici in nato še dve ali tri ploščice naslednje vrste. Tako boste brez težav sestavili vzorec. Z orientacijo na vrvico in že položene sosednje ploščice imate dovolj pregleda nad ravnim in enakomernim potekom. Pritrdite po šest do osem ploščic in se nekoliko odmaknite, da boste lahko bolje videli potek iz različnih zornih kotov. Če je treba, hitro popravite, še preden lepilo prime (pri kontaktnih lepilih pomaga le, da lepilo odstranite in nanovo nanesete).
 
Pri označevanju kotnih ploščic, morate vedno izhajati iz obeh sten, saj je možno, da steni nista povsem pravokotni druga na drugo ali pa da ena vrsta ploščice ni povsem vzporedna na steno. Kotne ploščice je treba še posebej natančno odrezati, da se na robovih ne bodo dvigovale.
 
POLAGANJE PVC
 
Tudi najboljše PVC talne obloge ne bodo izgledale dobro oz. služile svojemu namenu, če ne bodo pravilno položene. Za površino na katero polagamo talno oblogo je zelo pomembno da je trdna, čista, ravna in suha.
 
Odstraniti je potrebno vse delce, ki bi lahko vplivali na kvaliteto lepljenja. Vlažnost polagalne površine PVC talne obloge mora biti dovolj nizka da lahko poteka kvalitetno polaganje. Če hočemo izbrati ustrezen produkt iz naše ponudbe, moramo poznati frekventnost območja kamor polagamo PVC talno oblogo. Mehkejše PVC talne obloge niso primerne za območja večjih obremenitev, še posebno območja, ki so izpostavljena frekventnim obremenitvam kolescov (pisarniški stoli…). Pomembno je da so bale PVC talnih oblog 24ur pred polaganjem shranjene v prostorih z temperaturo prbl. 15°C in relativni vlažnosti 50-60%. Za lepljenje PVC talne obloge se uporablja primerno disperzijsko lepilo (upoštevajte navodila proizvajalca lepila!). Pri manjših površinah zalepimo le robove talnih oblog, pri večjih površinah je potrebno dodatno navskrižno lepljenje. PVC talno oblogo je potrebno s širokim in težkim predmetom dobro stisniti in povaljati, da preprečimo poznejše nastajanje zračnih mehurčkov. Juteks priporoča lepljenje po celi površini. Če se v prostoru kjer je že položena PVC talna obloga gradbena dela še nadaljujejo, jo je potrebno prekriti oz. zaščititi. Nikoli ne smemo sveže položeno PVC talno oblogo takoj obremeniti z frekventnim delovanjem kolesc in hojo, ker lahko v začetni fazi pride do popustitve lepila med talno oblogo in polagalno površino.
 
Pri polaganju v večje površine je priporočljivo uporabiti PVC talne obloge iste serije proizvodnje, prav tako je dobro uporabiti zaporedne št. bal. Potrebno je načrtovati smer polaganja bale, da bi se lahko izognili (kjer je mogoče), izdelave šivov med vratno odprtno, glavnimi pohodnimi področji, odtoki…Če je soba kvadratna, je najboljše, da so bale položene paralelno na vstopno svetlobo, pri dolgih in ozkih sobah, pa, če so bale položene po dolžini sobe. Pri vseh dezenih je potrebno položiti PVC talno oblogo v isti smeri (smeri odvitja bale).
 
Da bi preprečili mehanske poškodbe in morebitno razbarvanje PVC talne obloge, je potrebno prekriti ostre noge pohištva s posebnimi zaščitnimi plastičnimi čepki. Ne priporočamo uporabe zaščitnih gumijastih čepkov, ki lahko puščajo sledove.


 
    
 
Nazaj ...